Ebeveynlik Stilleri Nelerdir?

26-02-2022 23:13
Ebeveynlik Stilleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre bu stillerin her biri ebeveynliğe farklı şekilde yaklaşır ve kendinizi aynı anda birkaç stili kullanırken veya bir durum için bir stil, başka bir durum için başka bir stil kullanırken bulabilirsiniz. Bunun tamamen normal olduğunu bilmek önemlidir. Birçok ebeveyn, farkında bile olmadan farklı stiller uygular! Çocuklarınız sevildiği ve ilgilenildiği sürece, ebeveyn olmanın mükemmel bir yolu yoktur.

Yetkili Ebeveynlik

Yetki kullanan ebeveynler, katı sınırlara sahip olmak ile çocuklarını desteklemek ve teşvik etmek arasında bir denge kurar. Eylemde, yetkili ebeveynlik modeline göre kurallar belirlenir. Ceza vermek yerine doğal sonuçlar kullanır. Örneğin yatma zamanında esnek olma ihtiyacını kabul ederken bir uyku programı oluşturulur. Kurallar uygulanır, ancak ebeveynler bu kuralların nedenlerini açıklamaya ve çocuklarının duygularını doğrulamaya açıktır.

Araştırmaya göre, yetkili ebeveynleri olan çocuklar duygusal ve sosyal olarak başarılılar ve anne- babalarıyla güvenli bağlara sahipler. Akranları ve yetkili kişilerle iş birliği yapma eğilimindedirler. 

Otoriter Ebeveynlik

Bu, katı yaptırımlarla hükmeden ebeveynlik tarzıdır. Otoriter ebeveynler, katı cezalarla kurallar koyma eğilimindedir. Örneğin erken lazımlık eğitimi almak veya çocuğa istemediği halde tabağındaki her şeyi yedirmek gibi gerçekçi olmayan beklentiler şeklinde olabilir. Çocukların söz hakkı yoktur, çünkü sorumlu olan yetişkindir. 

Çocuklara kurallara uymayı öğretmek elbette iyi bir şeydir. Bu çocuklar daha az dürtüsel olma eğilimindedir, çünkü bir şeyleri harekete geçmeden önce iyice düşünürler. Ancak, bu durum onları mükemmel olmaları gerektiğini düşünmeye itebilir, aksi takdirde sonuçları olacaktır. Çok fazla söz hakkı bulamadıkları için duygularını geri çekmeye ve içselleştirmeye başlayabilirler.

İzin Veren Ebeveynlik

İzin veren bir ebeveyn olmak, tamamen ihmalkar olduğunuz anlamına gelmez. Bu ebeveynler çocuklarıyla ilgilenirler, ancak sınır belirleme eksikliği ve çocuklarında davranış sorunlarına izin verme eğilimi vardır. Çocukları sinir krizi geçirdiğinde çabucak pes edebilirler veya kurallar çiğnendiğinde tepki vermezler.

Müsamahakar ebeveynlerin çocukları, sosyal ve duygusal becerilerin yanı sıra okulda da mücadele etme eğilimindedir. Otorite figürlerine ve kurallarına meydan okuyabilir ve daha dürtüsel ve saldırgan olabilirler. 

Bağlı Ebeveynlik

Bu tarz, güvenli bir bağ geliştirmek için bebeklerin yaşamlarının ilk birkaç yılında anne ve babalarına fiziksel olarak yakın olmaları gerektiğine dair bağlanma teorisinden gelir.  

İsteğe bağlı olarak emzirmek, bebeği giydirmek, pozitif disiplini kullanmak ve bebeğin çığlıklarına hızla yanıt vermek, bağlı ebeveynlik uygulamalarının örnekleridir. Bağlanma ebeveynliğinin ilkelerinin çoğu, ebeveynlerin farkında bile olmadan yaptıkları şeylerdir. 

Araştırmaya göre, bağlı ebeveynleri olan bebeklerin stres seviyeleri daha düşük ve bu nedenle büyüdükçe daha dayanıklı, duygusal ve zihinsel olarak daha sağlıklı hale geliyor.

Bu tarzın bir dezavantajı, tüm zamanını ve enerjisini sürekli olarak çocuklarına adamanın baskısından gelebilecek bitkinliktir. Ebeveynlerin kendi öz bakımlarına odaklanmaları ve konu bağlanma ebeveynliği olduğunda bunaltıcı duyguların farkında olmaları gerekir.

Serbest Ebeveynlik

Bu tür ebeveynlik tarzı, izin veren ebeveynliğe benzer, ancak serbest ebeveynler, çocuklarında bağımsızlığı destekler. Bu, çocukların istediğini yapmasına izin verildiği anlamına gelmez, bunun yerine çocukların beklentileri yerinde bir şekilde kendi başlarına yapmalarına izin verir. Bu nedenle, çocukların hatta çok küçük olanların güvende oldukları sürece çevrelerini keşfetmelerine izin verilir. Bu, çocukların gözetim olmadan dışarıda oynamasına veya bir ergen gibi evde yalnız kalmasına izin vermek anlamına gelebilir. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.