Bebeğiniz Sizinle Nasıl İletişim Kurar?

28-02-2022 10:18
Bebeğiniz Sizinle Nasıl İletişim Kurar?


Bebeğiniz Sizinle Nasıl İletişim Kurar?

Doğumdan 3 aya kadar   

Kendini iyi ve mutlu hissettiğinde minik uğultu sesleri çıkarır. Bunlar tipik olarak aaa gibi tek bir sesli harftir.

2 ila 3 ay   

Birbirinden ayrı durumlarda farklı ağlar. Bebeğinizi tanıdıkça, örneğin açlık ağlamasını, yorgunken ki ağlamasından ayırt edebilirsiniz.

3 ila 4 ay   

Çoğunlukla sesli harfleri seslendirir, ancak daha çeşitli seslerle birlikte mırıldanma biraz daha karmaşık hale gelir. "muh-muh" veya "bah-bah" gibi sesler çıkararak gevezelik etmeye başlar.

5 ila 6 ay   

Genellikle sizin konuşmalarınıza ve yüz ifadelerinize tepki olarak sesini yükseltip alçaltarak tonlama alıştırması yapar.

Kırmızı bayrak: Çocuğunuz 6 aylıkken hiç ses çıkarmıyorsa, doktoruyla konuşun.

7 ila 12 ay   

Yeni ses kombinasyonları ve tonlamalar oluşturarak daha fazla çeşitlilikle sesler çıkarır.. Konuşmanızı "bah-BAH-bah" veya "dee-dee-dah" gibi ifadelerle taklit etmeye çalışır. 

Kırmızı bayrak: Çocuğunuz 7 aylıkken hem ünsüz hem de ünlü sesleri çıkarmıyorsa, doktoruyla konuşun.


12 ay   

İlk kelimesini söyler. Bir veya daha fazla kelimeyi onları kullanacak kadar iyi bilir.

14 ay   

Tonlama kullanır (örneğin, "Daha fazla ister misin?" gibi bir sorunun karşılığında sesini yükseltir) ve konuşmasını tamamlamak için el hareketleri yapar.

Kırmızı bayrak: Çocuğunuz 15 aylıkken hiçbir şey söylemiyorsa, bunu doktoruyla görüşün.

16 ay   

Çoğu zaman kendi kendine sesler çıkarmak yerine birine doğru konuşur. Dikkatinizi çekmek için sizi çağırır ("Anne!"), evet ve hayır için başını sallar. t, d, n, ve h gibi birçok yaygın ünsüz sesi çıkarır.

18 ay   

İsimler ("Anne"), fiiller ("ye") ve sıfatlar ("soğuk") dahil olmak üzere yaklaşık 10 ila 20 kelimelik bir kelime hazinesi vardır. İsteklerde bulunmak için yaygın ifadeler ("topu istiyorum") kullanır.

18 ila 24 ay   

Daha yeni amaçlar için iki kelimelik cümleleri bir araya getirmeye başlar. 


Bebeğinizin konuşmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?


Zengin ve besleyici bir iletişim ortamı sağlayarak çocuğunuzun dil becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Yapılacak en önemli şeyler:


Konuşmak. Durmadan gevezelik etmenize gerek yok, ancak birlikte olduğunuzda bebeğinizle konuşun. Ne yaptığınızı anlatın, bir şeyleri gösterin, sorular sorun ve şarkılar söyleyin. (Açık ve basit bir konuşma kullanmak sorun değil, ancak mırıldanma ve bebek gibi konuşma eğiliminize karşı koyun. Çocuğunuz düzgün konuşmayı, iyi konuştuğunuzu işiterek öğrenir.)

Okumak. Çocuğunuza kitap okumak, ona yeni kelimelere, cümlelerin bir araya getirilme şekline ve hikayelerin nasıl aktığını öğretmenin harika bir yoludur. Bebekken sizin sesinizden mutlu olacak, küçük bir çocukken hikayelerden ve resimlerden keyif alacak ve okul öncesi çağındayken size bir kitapta neler olduğunu anlatmak için heyecanlanacaktır.

Dinlemek. Çocuğunuz sizinle konuşurken iyi bir dinleyici olun - ona bakın ve duyarlı olun. Söyledikleriyle ilgilendiğinizi bildiğinde akıcı konuşması daha olasıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.